КОМП’ЮТЕРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕМІШУВАННЯ ДОМІШКИ ПІД ЧАС ВДУВАННЯ У РОЗПЛАВ ЧЕРЕЗ ФУРМУ

Автор(и)

  • К.С. Красніков Дніпровський державний технічний університет, м. Кам'янське, Україна https://orcid.org/0000-0002-4241-0572
  • М.В. Лижов Дніпровський державний технічний університет, м. Кам'янське, Україна
  • В.О. Скоробреха Дніпровський державний технічний університет, м. Кам'янське, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-8106.1(48)2023.280084

Ключові слова:

програмне забезпечення, комп’ютерне моделювання, модифікації розплаву в ковші, газове перемішування

Анотація

У процесі виробництва сталі металургійні підприємства додають домішки до розплаву. Вдування домішки через фурму є одним з поширених способів модифікації хімічного складу рідини. Цей процес досліджувався у багатьох роботах. Проблема полягає у дуже повільний дифузії домішки, а значить і у тривалому перемішуванні при постійній втраті температури розплаву. На швидкість перемішування впливає як кількість фурм продування так і їх розташування. Означений процес проаналізовано у даній роботі за допомогою комп'ютерного математичного моделювання, яке користується популярністю у науковців завдяки своїй малої вартості. Комп'ютерна реалізація дозволяє зберігати параметри і результати дослідів у базі даних. Доступ до функціональних сторінок забезпечено через веб-інтерфейс користувача.

Проблема перемішування домішок у розплаві полягає в обмеженні по часу, за який необхідно досягти мінімум 95 % осереднення. Одним із методів перемішування розплаву є вдування газу через донні фурми. Витрати газу треба налаштовувати таким чином, щоб шар шлаку не розмивався і сталь залишалася під ним.

Як і лабораторні або промислові досліди чисельне дослідження на математичній моделі передбачає встановлення початкових налаштувань і збереження та обробку результатів моделювання. Для цього використовуються бази даних та інтерфейс користувача. Проблема одночасного централізованого доступу багатьох користувачів до програмного забезпечення розв’язується за допомогою веб-сайту.

Мета дослідження полягає у пошуку раціональної витрати інертного газу і в оптимізації розташування фурм продування з метою ресурсозберігаючого перемішування домішки. У якості засобу обрано математичне моделювання масопереносу в розплаву і розробка супроводжуючого програмного забезпечення.

У підсумку проведено чисельні досліди з сумарними витратами інертного газу від 40 до 90 л/хв і з числом фурм від однієї до трьох. Виявлено, що з невеликою перевагою найменшу тривалість перемішування має конфігурація з однією фурмою, яка розташована по центру радіуса, та конфігурація з двома протилежними фурмами і сумарною витратою 90 л/хв.

Рекомендується до впровадження конфігурація з двома протилежними фурмами, яка має прийнятну тривалість перемішування у 92 секунди при витратах газу — 45 л/хв. на кожну фурму.

Відключення фурм на 1 хвилині, коли вся домішка потрапила у розплав, має сенс при високій швидкості розплаву. У даних конфігураціях і при обмеженій сумарній витраті газу достатньо висока швидкість досягається тільки у випадку однієї фурми. При двох або трьох фурмах максимальна швидкість розплаву є малою і перемішування домішки з часом набуває ознаки розсіювання (дифузії). А розсіювання є занадто повільним у всіх означених конфігураціях і не є прийнятним в умовах постійного охолодження розплаву.

Посилання

Irons, G., Senguttuvan, A., & Krishnapisharody, K. (2015). Recent Advances in the Fluid Dynamics of Ladle Metallurgy. ISIJ International , 55 (1), 1–6.

Liu, F., Zhu, R., Dong, K., Bao, X., & Fan, S. (2015). Simulation and Application of Bottom-Blowing in Electrical Arc. ISIJ International , 55 (11), 2365–2373.

Liu, Y., Ersson, M., Liu, H., Jonsson, P. G., & Gan, Y. (2019). A review of physical and numerical approaches for the study of gas stirring in ladle metallurgy. Metallurgical and materials transactions , 50B (2), 555–577.

Novak, K. A. (2022). Numerical Methods for Scientific Computing: The Definitive Manual for Math Geeks. Equal Share Press.

Yu, S., Zou, Z.-s., Shao, L., & Louhenkilpi, S. (2016). A Simple Mathematical Model for Estimating Plume Hydrodynamics of Metallurgical Ladles. ISIJ International , 56 (7), 1303–1305.

Irons G., Senguttuvan A., Krishnapisharody K. Recent Advances in the Fluid Dynamics of Ladle Metallurgy. ISIJ International, 2015, 55 (1), p. 1–6.

Liu F., Zhu R., Dong K., Bao X., Fan S. Simulation and Application of Bottom-Blowing in Electrical Arc. ISIJ International , 2015, 55 (11), p. 2365–2373.

Liu Y., Ersson M., Liu H., Jonsson P. G., Gan Y. A review of physical and numerical approach-es for the study of gas stirring in ladle metallurgy. Metallurgical and materials transactions, 2019, 50B (2), 555–577.

Novak K.A. Numerical Methods for Scientific Computing: The Definitive Manual for Math Geeks. Equal Share Press. 2022.

Yu S., Zou Z.-s., Shao L., Louhenkilpi S. A Simple Mathematical Model for Estimating Plume Hydrodynamics of Metallurgical Ladles. ISIJ International, 2016, 56 (7), p. 1303–1305.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-06

Номер

Розділ

Статті