ЗМЕНШЕННЯ МЕТАЛОМІСТКОСТІ РАМ НЕСУЧИХ СИСТЕМ ПОРТАЛЬНИХ МАШИН НА ПНЕВМОКОЛІСНОМУ ХОДІ

Автор(и)

  • Сасов О.О. Дніпровський державний технічний університет, м. Кам'янське, Україна https://orcid.org/0000-0002-8697-6324
  • Шматко З.Д. Дніпровський державний технічний університет, м. Кам'янське, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-8106.2(49)2023.292647

Ключові слова:

портальна машина, несуча система, момент інерції, конструктивна жорсткість

Анотація

Типи конструкцій портальних кранів в основному залежать від пристрою поворотної частини, яка може обертатися на поворотній колоні або опиратися на поворотний круг, укладений на порталі, і від типу стріловидного пристрою. Основними вузлами металевих конструкцій портальних кранів є стріли, колони (каркаси) і портали (напівпортали).

Конструктивно портали виконуються в даний час листовими. Коробчасті портали завдяки жорсткості коробчастого профілю на всіх напрямках не вимагають додаткових ребер жорсткості в бічних гранях, а іноді і затягувань. Це не тільки спрощує конструкцію, але і не створює перешкод для проїзду під порталом, що особливо важливо для портових кранів. Для коробчастих конструкцій використовуються гнуті і штамповані елементи, що додатково спрощує і здешевлює їх виготовлення.

Для портальних підйомно-транспортних машин характерні велика будівельна висота конструкції і наявність рознесених мас.

Головним для описаних несучих систем є те, що вони вписуються в розрахункову схему, що включає прямокутну в плані раму і чотири стійки, обладнані різною кількістю коліс.

У статті доведено, що крутильна жорсткість рам із закритих профілів на два порядки вища ніж аналогічних рам з відкритих профілів, тобто можна враховувати, що навантаження на скручування сприймають рами із закритих профілів.

Лонжерони несучих систем портальних машин необхідно проектувати з профілів закритого типу, що доведено авторами, а поперечини несучих систем даних портальних машин слід виготовляти з профілів відкритого типу з метою зниження крутильної жорсткості несучої системи, що в свою чергу призводить до суттєвого зменшення металомісткості цих рам.

Посилання

Beihul O.O., Shmatko D.Z., Korobochka O.M., Lepetova H.L. (2007) Tekhnolohichni i konstruktyvni parametry nesuchykh system portalnykh pidiomno-transportnykh mashyn: monohrafiia. [Technological and structural parameters of the supporting systems of gantry lifting and transport machines: textbook]. Dniprodzerzhynsk. [in Ukrainian].

Zhyhulin O. A., Makhmudov I. I., Zhyhulina N. O. (2020). Pidiomno-transportni mashyny: Navchalnyi posibnyk. [Upload- Transportation Machines: textbook]. Nizhyn. [in Ukrainian].

Livinskyi O.M. (2016). Pidiomno-transportni ta vantazhno-rozvantazhuvalni mashyny: pidruchnyk. [Lifting and transport and loading and unloading machines: textbook]. Kyiv: «MP Lesia». [in Ukrainian].

Shvabiuk V.I. (2016). Opir materialiv: pidruchnyk [Strength of Materials: textbook]. Kyiv: Znannia. [in Ukrainian].

Nilov O.O., Shimanovskyi O.V. (2010). Metalevi konstruktsii. Zahalnyi kur: Pidruchnyk. [Metal structures: textbook]. Kyiv. «Stal» [in Ukrainian].

Klymenko F.Ye., Barabash V.M. (2014). Metalevi konstruktsii: Navchalnyi posibnyk. [Metal structures: textbook]. Lviv. «Svit» [in Ukrainian].

Loveikin V.S., Romasevych Yu.O., Kulpin R.A. (2018). Dynamika y optymizatsiia mashyn: mo-nohrafiia. [Dynamics and optimization of machines: textbook]. Kyiv: TsP «Komprynt». [in Ukrainian].

Loveikin V.S., Romasevych Yu.O. (2012). Analiz ta syntez rezhymiv rukhu mekhanizmiv vantaz-hopidiomnykh mashyn: monohrafiia. [Analysis and synthesis of modes of movement of mechan-isms of lifting machines: textbook]. Kyiv: Komprint. [in Ukrainian].

Бейгул О.О., Шматко Д.З., Коробочка О.М., Лепетова Г.Л. Технологічні і конструктивні па-раметри несучих систем портальних підйомно-транспортних машин: Монографія. Дніпро-дзержинськ. ДДТУ. 2007. 167 с.

Жигулін О.А., Махмудов І.І., Жигуліна Н.О. Підйомно-транспортні машини: Навчальний посібник. Ніжин, 2020. 150 с.

Підйомно-транспортні та вантажно-розвантажувальні машини: підручник / О.М. Лівінський та ін. Київ: «МП Леся», 2016. С. 677.

Шваб’юк В.І. Опір матеріалів: підручник. Київ: Знання, 2016. 407 с.

Металеві конструкції. Загальний курс. Підручник для ВНЗ під ред. О.О. Нілова та О.В. Ши-мановського. Київ. «Сталь». 2010. 869 с.

Клименко Ф.Є., Барабаш В.М. Металеві конструкції. Підручник для вузів. Львів. «Світ». 2014. 277 с.

Ловейкін В.С., Ромасевич Ю.О., Кульпін Р.А. Динаміка й оптимізація машин: монографія. Київ: ЦП «Компринт», 2018. 310 с.

Ловейкін В.С., Ромасевич Ю.О. Аналіз та синтез режимів руху механізмів вантажопідйомних машин: монографія. Київ: Компрінт, 2012. 298 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-14

Номер

Розділ

Статті